化粧篇 - 畫出好眼線

【畫出好眼線】重點係….要有技巧? 要配合眼型? 手要定?!.. 通通都錯.. 係要【唔化】, 做女人唔可以唔化, 條眼線更加要唔化, 你個粧化得幾靚幾有技巧都無用, 如果"溶掉那黑黑的眼線" 就真係【討你厭】了, 所以今日要講既唔係點樣畫, 係點樣揀。 眼線筆(Pencil):初學者最容易上手,速畫速乾不會沾眼皮,但持粧度一般,眼皮油者通常比較容易化開 眼線液 (Liquid Eyeliner):可以畫出非常細緻的眼線,但線條較銳利,用量較難掌握,初學者容易失手,但拿來畫內線眼最舒服 眼線膠 (Eyeliner Gel):持粧度佳不易化,畫起來最自然、線條不僵硬。

依上手度來說:眼線筆>眼線膠>眼線液, 但重點係【唔化】, 所以防水度先係最重要。 防水度測試:眼線膠>眼線液>眼線筆

眼線膠的質地密度較高~防水力強,眼線液則是會小塊狀脫落,眼線筆附著力最弱 脫粧會讓整體粧容看起來灰灰髒髒的,所以防水防暈的眼線產品很重要, 其實市面上一般號稱有防水力的眼線產品,單用水沖都不會掉色, 但用手指頭輕輕抹過以後就不一定,所以眼皮會出油的女生要挑選超防水防暈的產品最保險!